Ustaz Azhar Idrus…….Satu Fenomena Lagi..!!!!!!!!!

Forum yang menggandingkan dua penceramah tersohor. Al-Fadhil Ustaz Ismail Kamus Ustaz Azhar Idrus; Daie Sejuta Ummah.. Jemaah yang hadir; bahagian kanan ruang solat (ruang muslimat) Bahagian kiri ruang solat Bahagian hadapan Bahagian belakang Selesai majlis, para jemaah mengambil kesempatan untuk bersalaman dengan Ustaz Azhar Idrus.. Suasana di perkarangan masjid….gerai-gerai yang menjual makanan & minuman, suasana umpama pesta….

kampung ku………Kampung Pauh

Rakaman kenangan yang diperolehi secara tersembunyi dan hati-hati……kena igap bulih nyor la jawabnye…. Masjid Lama Kampung Pauh…..hanya gambar sebagai kenangan, masjid ini telah runtuh dimamah usia… Kitab Bintang 12……sebuah kitab lama Keterangan mengenai Kitab Bintang 12 p/s : Tak dapat dipastikan sama ada penulisnya Wan Ismail bin Yusof berasal dari Kampung Pauh, Kuala Berang atau Kg Pauh yang lain…

Tok Khatib We’………………

Terpanggil untuk taruk gambar arwah tokki bila terbaca satu posting kat facebook yang memohon untuk melihat gambarnya oleh salah seorang cucu beliau (yg lahir selepas kematiannya). Kebetulan ada tersimpan gambarnya, lalu aku scan dan tempek sekali la kat blog aku ni….pas ni aku upload la kat facebook aku pulak… Allahyarham Khatib Ismail Ismail bin Umar. Bekas imam Masjid Kg Pauh,… (more…)

ikan sungai………..memori suatu ketika dulu.!

Umpama sungai…..tempat permainan suatu ketika dulu. ikan belida ikan lampam ikan toman Iffah & ikan tilan ikan baung……favourite aku ni, kalau balik kampung mesti cari sekor dua…. ikan bujuk, ikan haruan atau ikan ubi ?…..i’m not sure ikan aji-aji….suka nengok ikan ni… ikan tapah…….gerun dengan ikan ni dulu, boleh membesar sebesar tong dram. ikan sepat Masih ada lagi ke ikan-ikan… (more…)

kuih sedap ngat……!!!!!

Nothing special…………….cuma sejenis kuih yang aku suka masa zaman sekolah dulu…..terjumpa semasa aku singgah di Kuala Abang(entri Kuala Abang), dalam perjalanan balik kampung di sebuah kedai di daerah Dungun semasa membeli sarapan pagi. Yang pasti aku pun tak tahu apa nama kuih ni…macam apam tapi cicah dengan kuah yang sedikit berempah…sedap tu…!!!!!!

Ustaz Azhar Idrus…….Satu Fenomena..!!!!!!!!!

Inilah wajah seorang ustaz yang mengalahkan selebriti…..tahniah ustaz kerana berjaya menarik minat golongan muda mendekati masjid.. Masjid Al-Imam As-Syafie….masjid pertama dalam wilayah Jawi yang memberi peluang kepada Al-Fadhil Ustaz Azhar Idrus mengadakan kuliah maghrib perdana dalam tahun ini… Para jemaah yang hadir pada malam itu…… Kata-kata aluan dari wakil masjid…. Kipas besor yang turut menarik perhatian ustaz & diselitkan dalam… (more…)

Syarif Abdul Qahar bin Syarif Muhammad Al-Baghdadi a.k.a Tok Paloh…..ziarah yang dilupakan!!

Sejarah kegemilangan tersembunyi di sini….patutkah ia terus dibiarkan tersembunyi….? Bukit-bukau yang tersimpan suatu kegemilangan… Makam yang tersembunyi di sebalik teduhan pohon rendang….menyimpan satu kegemilangan… Adakah suatu yang tersirat di sebalik bongkahannya…?

Syarif Muhammad Al-Baghdadi a.k.a Tok Batu Belah……niat yang tertunai..!!!

Papan tanda makam……ada sesuatu yang perlu diperbetulkan.. Melintasi bongkahan batu belah yang dikatakan dibelah oleh Syarif Muhammad Al-Baghdadi sebelum sampai ke kompleks makam Kompleks makam bersejarah….. Makam Syarif Muhammad Al-Baghdadi……ada yang mengatakan bukan makam beliau sebenarnya.. Makam yang turut terdapat dalam kompleks makam.. Makam yang terdapat di luar kompleks makam Masjid yang dibina oleh satu kumpulan jemaah berhampiran kompleks makam… (more…)

Exotic, rare and classic food from my hometown…..

Dapat menikmatinya semula hanya semasa balik kampung……Hidangan ala kampung….so exotic loorrr : Sup ayam kampung, ikan baung masak kuning, ikan lampam panggang, sayur air pucuk midin dan semestinya budu..perghh ayam kampung dari kampungku pucuk midin dari  Pasar Kuala Berang Setelah dimasak, satu hidangan lengkap yang unik dan menyelerakan.. Set lengkap hidangan, sayur air pucuk midin, ikan lampam panggang, sayur kuning… (more…)

harimau muda…………………

Tahniah…………………..emas Sukan Sea!! Cuba lagi (kalau masih boleh la)……………….Olimpik !!!! Sedikit komen dari hamba yang dah lama tak sepak bola… ………….hamba tengok sejak dari kempen Sukan Sea sampai ke last game (Bahraian), fokus akan hilang apabila separuh masa kedua terutamanya 20 minit terakhir………..terutama sekali PERTAHANAN……………..yang ni aku paling tak gemar bila tengok diorang main……………….Bila hamba tengok game Harimau Muda ni…….pertahanan… (more…)