Category Archives: blog

kuih sedap ngat……!!!!!

Nothing special…………….cuma sejenis kuih yang aku suka masa zaman sekolah dulu…..terjumpa semasa aku singgah di Kuala Abang(entri Kuala Abang), dalam perjalanan balik kampung di sebuah kedai di daerah Dungun semasa membeli sarapan pagi. Yang pasti aku pun tak tahu apa nama kuih ni…macam apam tapi cicah dengan kuah yang sedikit berempah…sedap tu…!!!!!!

Ustaz Azhar Idrus…….Satu Fenomena..!!!!!!!!!

Inilah wajah seorang ustaz yang mengalahkan selebriti…..tahniah ustaz kerana berjaya menarik minat golongan muda mendekati masjid.. Masjid Al-Imam As-Syafie….masjid pertama dalam wilayah Jawi yang memberi peluang kepada Al-Fadhil Ustaz Azhar Idrus mengadakan kuliah maghrib perdana dalam tahun ini… Para jemaah yang hadir pada malam itu…… Kata-kata aluan dari wakil masjid…. Kipas besor yang turut menarik perhatian ustaz & diselitkan dalam… (more…)

Syarif Abdul Qahar bin Syarif Muhammad Al-Baghdadi a.k.a Tok Paloh…..ziarah yang dilupakan!!

Sejarah kegemilangan tersembunyi di sini….patutkah ia terus dibiarkan tersembunyi….? Bukit-bukau yang tersimpan suatu kegemilangan… Makam yang tersembunyi di sebalik teduhan pohon rendang….menyimpan satu kegemilangan… Adakah suatu yang tersirat di sebalik bongkahannya…?

Syarif Muhammad Al-Baghdadi a.k.a Tok Batu Belah……niat yang tertunai..!!!

Papan tanda makam……ada sesuatu yang perlu diperbetulkan.. Melintasi bongkahan batu belah yang dikatakan dibelah oleh Syarif Muhammad Al-Baghdadi sebelum sampai ke kompleks makam Kompleks makam bersejarah….. Makam Syarif Muhammad Al-Baghdadi……ada yang mengatakan bukan makam beliau sebenarnya.. Makam yang turut terdapat dalam kompleks makam.. Makam yang terdapat di luar kompleks makam Masjid yang dibina oleh satu kumpulan jemaah berhampiran kompleks makam… (more…)

Exotic, rare and classic food from my hometown…..

Dapat menikmatinya semula hanya semasa balik kampung……Hidangan ala kampung….so exotic loorrr : Sup ayam kampung, ikan baung masak kuning, ikan lampam panggang, sayur air pucuk midin dan semestinya budu..perghh ayam kampung dari kampungku pucuk midin dariĀ  Pasar Kuala Berang Setelah dimasak, satu hidangan lengkap yang unik dan menyelerakan.. Set lengkap hidangan, sayur air pucuk midin, ikan lampam panggang, sayur kuning… (more…)

harimau muda…………………

Tahniah…………………..emas Sukan Sea!! Cuba lagi (kalau masih boleh la)……………….Olimpik !!!! Sedikit komen dari hamba yang dah lama tak sepak bola… ………….hamba tengok sejak dari kempen Sukan Sea sampai ke last game (Bahraian), fokus akan hilang apabila separuh masa kedua terutamanya 20 minit terakhir………..terutama sekali PERTAHANAN……………..yang ni aku paling tak gemar bila tengok diorang main……………….Bila hamba tengok game Harimau Muda ni…….pertahanan… (more…)

candid cam……………new singing star was born!!!

MY SECOND DAUGHTER SINGING SHOW…!!!!!!

kunyit berbunga…..?

Sesuatu yang tak pernah aku jumpa sebelum ni……………bunga kunyit. Jumpa pulak di pokok kunyit yang aku tanam sendiri…kat tanah sekengkeng kero sebelah parking kereta aku. Persoalannya…….normalkah kunyit berbunga? Boleh buat pelaris ni….

Sakit…?Semakin sakit ……………..luahan perasaan !!!!!!!

Dari pemerhatian sendiri, sangat ramai rakyat Malaysia yang sakit atau berpenyakit, di Kuala Lumpur khasnya. Setiap kali pergi ke HKL mesti orang yang menunggu giliran melimpah ruah….mungkinkah di setiapĀ  hospital kerajaan sama sahaja situasinya…? Apakah sebabnya..?Mungkinkah rakyat Malaysia memang berpenyakit, atau semua penyakit mesti ke hospital/klinik? Tiadakah alternatif lain? Bukankah Malaysia kaya dengan herba…mengapa tidak dikembangkan menjadi salah satu alternatif… (more…)

cinta kenangan silam………..pohonan permainan zaman kecilan

Bila terjumpa semua pokok-pokok ni, teringat zaman kanak-kanak riang dulu…. pokok-pokok ni la dulu merupakan antara bahan permainan…semua ni aku terjumpa di tengah Bandaraya Kuala Lumpur. Yang paling tak patut…..kenangan klepet buah durian…………yang lain-lain, biar la ku simpan sebagai memori terindah zaman silam……