Category Archives: santai

Menjelang Ramadhan…….sesuatu yang wajar difikir & direnungkan sejenak.

Tertarik dengan satu artikel dari blog KERANA DIA yang menarik untuk dikongsikan bersama. Aku cuma copy & paste pada perenggan cadangan je kerana apa yang diutarakan memang patut difikirkan oleh mereka yang terlibat. Artikel penuh boleh rujuk di Jangan Cemarkan Hati Anak-Anak Yatim & Penuntut Ilmu Agama. Pada aku….apa yang dilakukan selama ini adalah untuk tujuan komersial ataupun promosi oleh syarikat-syarikat… (more…)

Ustaz Azhar Idrus…….Satu Fenomena Lagi..!!!!!!!!!

Forum yang menggandingkan dua penceramah tersohor. Al-Fadhil Ustaz Ismail Kamus Ustaz Azhar Idrus; Daie Sejuta Ummah.. Jemaah yang hadir; bahagian kanan ruang solat (ruang muslimat) Bahagian kiri ruang solat Bahagian hadapan Bahagian belakang Selesai majlis, para jemaah mengambil kesempatan untuk bersalaman dengan Ustaz Azhar Idrus.. Suasana di perkarangan masjid….gerai-gerai yang menjual makanan & minuman, suasana umpama pesta….

Ustaz Azhar Idrus…….Satu Fenomena..!!!!!!!!!

Inilah wajah seorang ustaz yang mengalahkan selebriti…..tahniah ustaz kerana berjaya menarik minat golongan muda mendekati masjid.. Masjid Al-Imam As-Syafie….masjid pertama dalam wilayah Jawi yang memberi peluang kepada Al-Fadhil Ustaz Azhar Idrus mengadakan kuliah maghrib perdana dalam tahun ini… Para jemaah yang hadir pada malam itu…… Kata-kata aluan dari wakil masjid…. Kipas besor yang turut menarik perhatian ustaz & diselitkan dalam… (more…)

Exotic, rare and classic food from my hometown…..

Dapat menikmatinya semula hanya semasa balik kampung……Hidangan ala kampung….so exotic loorrr : Sup ayam kampung, ikan baung masak kuning, ikan lampam panggang, sayur air pucuk midin dan semestinya budu..perghh ayam kampung dari kampungku pucuk midin dari  Pasar Kuala Berang Setelah dimasak, satu hidangan lengkap yang unik dan menyelerakan.. Set lengkap hidangan, sayur air pucuk midin, ikan lampam panggang, sayur kuning… (more…)

candid cam……………new singing star was born!!!

MY SECOND DAUGHTER SINGING SHOW…!!!!!!

kunyit berbunga…..?

Sesuatu yang tak pernah aku jumpa sebelum ni……………bunga kunyit. Jumpa pulak di pokok kunyit yang aku tanam sendiri…kat tanah sekengkeng kero sebelah parking kereta aku. Persoalannya…….normalkah kunyit berbunga? Boleh buat pelaris ni….

Sakit…?Semakin sakit ……………..luahan perasaan !!!!!!!

Dari pemerhatian sendiri, sangat ramai rakyat Malaysia yang sakit atau berpenyakit, di Kuala Lumpur khasnya. Setiap kali pergi ke HKL mesti orang yang menunggu giliran melimpah ruah….mungkinkah di setiap  hospital kerajaan sama sahaja situasinya…? Apakah sebabnya..?Mungkinkah rakyat Malaysia memang berpenyakit, atau semua penyakit mesti ke hospital/klinik? Tiadakah alternatif lain? Bukankah Malaysia kaya dengan herba…mengapa tidak dikembangkan menjadi salah satu alternatif… (more…)

salam aidiladha di kotaraya

Kali ni, entah dah kali yang ke berapa aku & kami (aku:masa bujang, kami : masa dah kahwin) beraya haji di kota Kuala Lumpur ni. Selalunya raya haji kami tak balik kampung dan seingat aku sejak kawin ni baru sekali kami balik kampung. Tahun ni nampak gayanya surau kat rumah aku, Surau Apartmen Lumayan ni buat Solat Sunat Aidiladha untuk… (more…)

CINTA KENANGAN SILAM……………3.!!!

kuih-muih ni pulak aku jumpa kat pasar minggu di pekan di kampung aku..Kuala Berang.. Yang aku tau sejenis je, buoh gomok. Yang lain aku tak tau (aku tau makan je)..susah nak jumpa kuih ni semua..lebih-lebih kalau di Kuala Lumpur…haram nak jumpa.. Aku kalau balik kampung, wajib turun ke pekan, sebabnya nak cari kuih-muih tradisi takpun sayur-sayuran kampung yang jarang jumpa… (more…)

CINTA KENANGAN SILAM……………2.!!!

BURUNG YANG FAMOUS DI ZAMAN KANAK-KANAK. Sewah dan punai…… Dua spesies burung yang lama sangat aku tak jumpa…kat zoo mungkin ada kut..Sewah atau siwah (panggilan kat kampung aku)..ni sejenis burung pemangsa macam burung helang. Gambar sewah ni akuni aku snap kat ofis aku ari..masa dia bertenggek kat tingkat tandas di tingkat 29. Aku rasa teruja pasal lama sangat aku tak… (more…)