Category Archives: santai

kegemilangan & kemasyhuran yang ditenggelam dan semakin dilupakan…!!

Semasa balik kampung untuk mengadakan kenduri aqiqah dan cukur jambul puteri bongsu aku tempoh hari (15-20 Mac 2011), aku mengambil kesempatan untuk menziarahi satu makam seorang tokoh yang dipercayai seorang wali atau pendakwah Islam dan juga seorang pemerintah sebuah kerajaan ataupun empayar Islam yang terkenal yang di kenali sebagai Kerajaan Temir dan juga digelar Dinasti Al-Kamil. Aku mencari makam tua… (more…)

balik kampung & aqiqah Nur Iffah Amirah…!!!!

15 Mac 2011 hingga 20 Mac 2011, balik ke kampung di Kuala Berang, Terengganu untuk menjayakan program aqiqah untuk puteri bongsu, NUR IFFAH AMIRAH @ mek yah………..Sebagai menjalankan sunnah Nabi, seekor biri-biri telah dikorbankan…(lama sungguh dok makang daging biri ning, sepuluh tahun lebih doh….sejok duduk kl)… Sebagai mengenang jasa biri berkenaan, aku tepekkanlah gambornya sebagai kenangan kat sini…. Gambor agak… (more…)

Facebook dah ada saingan……………….siapa..?

Nampaknya Facebook, website social network yang popular di dunia ni dah ada saingan nampaknya…saingannya pulak dari Indonesia yang diasaskan oleh pelajar yang berusia 13 tahun….. Ni…..salingsapa.com ni screenshoot dia…acc pengasasnya…Muhammad Yahya Harlan marila kita menyokong produk orang Islam… Website ni masih lagi dalam proses upgrade tapi dah boleh guna…jgn lupa add sekali aku ekkk…………username; immali lain maklumat boleh baca kat… (more…)

anugerah sempena Maulidur Rasul………….SATU TANGGUNGJAWAB..!!!

Tepat jam 2.03 pagi, 15 Februari 2011 bersamaan 12 Rabiulawal 1432, lahir seorang puteri yang dipertanggungjawab ataupun diamanahkan kepada seorang makhluk yang bergelar bapa….Dan makhluk itu adalah aku………………….Satu amanah telah diberikan sempena tarikh kelahiran  Rasulullah SAW……Walaupun tarikh jangkaan kelahirannya adalah 12 Februari, tetapi  puteri itu mahukan tarikh yang lebih bermakna iaitu Maulidur Rasul….. Puteri ini telah mempunyai nama tetapi belum… (more…)

perlu ke kita sambut Valentine’s Day….????

14 Februari, Valentine’s Day….???? perlu kah kita menyambutnya….? sedangkan kita beragama Islam dan St Valentine beragama Kristian……. Khutbah Jumaat hari ini turut membicarakan tentang Valentine’s Day dengan tajuknya “Api Cinta” dan menerangkan tentang hukum menyambut dan meraikannya…. Satu artikel dari satu laman web menerangkan tentang Valentine’s Day..tajuknya; “Valentine’s Day atau Hari Memperingati Kekasih……Haramkah?” dimana sumber asalnya dari blog ni.. Oleh… (more…)

artikel dari internet……untuk renungan…!!!

dalam duk menghilangkan boring…just surfing internet, jelajah punya jelajah terjumpa la satu artikel kat www.dinar-mas.com…so kalau nak tau lebih lanjut baca sendiri…tapi panjang bebenor la artikelnya….oleh sebab tu aku tak kopi n paste la…just aku tepek la linknya….tengok, baca, hayati dan fikir-fikirkanlah sendiri… ni dia linknya: Surah Al-Baqarah (ayat 278-281)= merupakan wahyu terakhir yang diturunkan &Misi Gereja Vatican Menghidupkan Sistem… (more…)

email dari Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak…..betul ke ni, atau email spam?

Hari tu aku dapat satu email yang agak mengejutkan…email dari Perdana Menteri Malaysia…betul ke ni..? kat bawah tu aku tempekkan screen shotnya….tapi nampak macam email spam je …tapi yang peliknya tak masuk kat spambox, dan aku tak pernah subscribe kat PM punya web ke, ape ke…tapi yang tak syoknye email ucapan Tahun Baru Cina (sejak bila aku tukar identiti ni…?)…Kalau… (more…)

kek budget…!!!!birthday aku + anniversary aku & bini aku + birthday bini aku..

kek budget…..sebab combine untuk 3 sekali ; birthday aku, ulangtahun kawin aku & bini aku dn juga birthday bini aku. tarikhnya : aku ; 15 Janunari, kawin 18 Januari dan bini aku 27 Januari…nasib baik anak aku tak lahir bulan Januari jugak, kalau tak lagi budget…………..kek tu pun dapat diskaun lagi 50% beli kat King Confectionary pasal dapat kupon diskaun… (more…)

kuih yang biasa dijumpai di Terengganu tetapi tak mudah di tempat lain….

Gambar kuih ni aku jumpa kat Facebook Teganung, oleh sebab termasuk antara makanan favourite aku ….jadi aku tempekkan la kat sini….catatan lanjut aku tulis kat my one more blog; gonyohje…tapi tak pasti ada yang faham atau tidak…

kl car boot sale…..!!!!!!!!

Tadi masa on the way nak pergi pejabat ternampak la satu signboard yang agak menarik perhatian kat simpang ke Taman Tasik Titiwangsa. Sesuatu aku rasa agak baru kat sini…,,KL CAR BOOT SALE….Selalunya aku dengar car boot sale ni kat luar negara je, tak sangka pulak aku kat sini ada….rasanya ni masih baru lagi… So, sampai kat pejabat aku try la… (more…)