sanggupkah anda…….makan mee segera?

Sanggupkah anda………………….menjadikan mee segera sebagai hidangan utama anda? Setelah melihat gambar yang dilampirkan di sini…

Khas untuk tatapan peminat mee segera……….

TETAPI…..sedikit persoalan;

-jika benar kandungan ni terdapat dalam mee segera, kenapa Kementerian Pengguna atau Kementerian Kesihatan boleh meluluskan penjualannya…?

-jika benar kandungan ni terdapat dalam mee segera, kenapa tidak disekat penjualan dan pengedarannya oleh pihak yang berkenaan..

FIKIR-FIKIRKANLAH…………….

LEPAS NI ADA BERANI MAKAN MEE SEGERA……………

p/s: tapi bagi aku, aku balun je……………………

(sumber gambar diambil dari Facebook Mohd Najib)

kuih yang biasa dijumpai di Terengganu tetapi tak mudah di tempat lain….

Gambar kuih ni aku jumpa kat Facebook Teganung, oleh sebab termasuk antara makanan favourite aku ….jadi aku tempekkan la kat sini….catatan lanjut aku tulis kat my one more blog; gonyohje…tapi tak pasti ada yang faham atau tidak…

kl car boot sale…..!!!!!!!!

Tadi masa on the way nak pergi pejabat ternampak la satu signboard yang agak menarik perhatian kat simpang ke Taman Tasik Titiwangsa. Sesuatu aku rasa agak baru kat sini…,,KL CAR BOOT SALE….Selalunya aku dengar car boot sale ni kat luar negara je, tak sangka pulak aku kat sini ada….rasanya ni masih baru lagi…

So, sampai kat pejabat aku try la surf kat internet cari blog atau website yang ada pasal benda ni…tapi tak banyak info yang ada…..bermakna benda ni agak baru….Satu yang aku jumpa cuma kat www.visitkl.gov.my , tu pun tunjuk pasal borang permohonan. Tempatnya di tempat letak kereta, Jalan Temerloh, Taman Tasik Titiwangsa. Diadakan setiap Sabtu dan Ahad bermula jam 8.00 pagi hingga 5.00 petang.

Lepas tu aku try pulak carik kat google image gambar-gambar yang berkaitan car boot sale ni…jumpa la gambar-gambar ni…yang disumbangkan oleh kafeklasikstation.blogspot.com


Tapi bila aku buka kat blog tu, entri pasal car boot sale ni dah takde….

Teringin jugak rasanya nak gi tengok tapi agak jauh la dari rumah aku.  Nantilah aku akan cari masa untuk jengah gak kat sini. Bukan terasa macam suasana kat Lokin @ Memory Lane kat Ipoh yang selalu aku pergi masa time belajar dulu..

sanggupkah anda….??? namun ada yang sanggup melakukannya..!!

sanggupkah anda..?? memutuskan nyawa seorang insan yang masih bayi…!!!

sanggupkah anda..?? membunuh darah daging anda sendiri….!!!

sanggupkah anda…??mamembiarkan seorang bayi mati kelaparan, mati kelemasan, mati tenggelam, mati digonggong….!!!

sanggupkah anda…??membiarkan darah daging anda mati kelaparan, mati kelemasan, mati tenggelam, mati digonggong….!!!

sanggupkah anda….??mencampak bayi darah daging anda di tepi jalan, di dalam longkang, di tepi tong sampah, di tepi tangga, di dalam kotak..!!!!

NAMUN.……hari ini, di zaman serba moden ini………….ramai yang SANGGUP…!!!!

Layakkah mereka ini dipanggil MANUSIA……………..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ngomelan akibat artikel dari Harian Metro;

Mayat bayi perempuan ditemui di tempat pembuangan sampah

sanggupkah anda..??? masih ada insan yang mampu….

atas nama seorang manusia, sanggupkah anda mendera seorang kanak-kanak semuda 3 tahun sehingga menghembuskan nafasnya?

layakkah seorang insan itu digelar manusia, jika sanggup menyiksa sehingga mati seorang kanak-kanak…?

apa perasaan anda jika ia berlaku terhadap anak sendiri mahupun saudara sendiri…?

NAMUN………di zaman sekarang,  realitinya masih ada yang SANGGUP…….!!!!!!!!

perhatikan artikel yang dipetik dari Harian Metro

lagi berita yang dipetik dari Bernama

kejujuran……sanggupkah kita?

Abus Nawi jalan kaki tujuh jam serah dompet

GUA MUSANG 6 Jan. – Abus Nawi, 73, seorang Orang Asli berjalan kaki dari tempat tinggalnya di hutan Lojing sejauh 120 kilometer selama tujuh jam semata-mata kerana mahu memulangkan dompet cicir seorang peserta ekspedisi Gunung Camai, di sempadan Kelantan-Perak.

Kejujuran Abus mendapat penghargaan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Gua Musang di mana dompet itu diserahkan. IPD itu mengadakan majlis khas menghargai kejujuran Abus.

Ketua Polis Daerah, Supritendan Saiful Bahri Abdullah berkata, Abus yang tinggal di dalam hutan di Hulu Kelantan telah berjalan sendirian ke IPD Gua Musang.

“Polis amat menghargai sifat kejujuran Abus yang memulangkan dompet itu kepada pemiliknya biarpun jauh meredah hutan belantara, inilah sikap sebenar rakyat Malaysia,” katanya. – Bernama

sumber : Utusan Malaysia Online

Perhatikan usianya, cuba tanya diri kita..sanggupkah kita melakukan sepertimana yang dilakukan olehnya….Itulah erti sebuah kejujuran!!!!!!!

Treler rempuh tiga kedai………….

KEADAAN treler yang remuk teruk selepas terbabas dan merempuh tiga kedai di Jalan Kuala Kangsar, Chemor, hari ini. Dalam kejadian itu, pemandu treler, Mat Lazim Osman, 51, yang berasal dari Kampung Tunku Husin, Manjoi mengalami cedera ringan dan kini dirawat di Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh. – Foto Ikhwan Munir

sumber: Berita Harian Online

hujan…..oh..hujan…………..

kl dilanda hujan sejak dari awal pagi…
kl jammed teruk hari…
aku pun turut terkena tempiasnya (bukan tempias je..lenjun habih). lambat aku datang opis ari ni….
petang baru hujan reda…kalau hari-hari boleh demam ni….

nothing to do….

in three days…nothing…

just punch in………….

leypark all the time………..

feel reallyyyyy boring…………….

many things can do, must do……………but can’t do….

because of what..?

no money no talk     la………..

what we can do if no money to do it…..

just wait and see untill have more money la

kembali bertugassss……..hari pertama.!!!!!!!

kronologi kembali bertugas ……….

3 Januari 2011

8.30 am – Lapor diri di Tingkat 21, HQ Jalan Raja Laut (Unit Kerjaya)

9.30 am – Lapor diri di jabatan lama di Jalan Raja Abdullah di Tingkat 7, jumpa Timbalan Pengarah (Penyenggaraan), terkejut tengok banyak kotak kat luar depan pintu masuk. Ingatkan bahagian penyenggaraan kena pindah atau kena tutup (dengar2 ada ura2nya). Dapat tau lokasi penempatan (balik tempat lama da…..jumpa big boss lama daaaaaaaa……….). Kemudian serah surat lapor diri di Tingkat 4, Bahagian Pentadbiran kepada En. Suhaimi.

10.30 am – Terus pergi ke lokasi penempatan (dengan penuh semangat tuhhhhh..) untuk lapor diri kat boss kat site la pulak. Briefing sikit sebanyak, sembang-sembang dengan kengkawan lama jap. Pas tu gi minum pagi dgn boss (baru nak minum tu….semangat kerja punya pasal lupa nak minum…cehhh).

12.00 pm – Duk opis (ayat lain jaga kedai)….no body without me….hancuss lagu ni….

2.30 pm – Gi solat kat masjid, lepak jap…pah tu gi makan tengah hari kat kedai mamak..

3.30 pm – masuk opis balik…….(only me again..lotih den lagu ni)..duk sesaja, tak tau nak wat ape lagi…

5.00 pm – apa lagi balik la…………………