Category Archives: sejarah

kampung ku………Kampung Pauh

Rakaman kenangan yang diperolehi secara tersembunyi dan hati-hati……kena igap bulih nyor la jawabnye…. Masjid Lama Kampung Pauh…..hanya gambar sebagai kenangan, masjid ini telah runtuh dimamah usia… Kitab Bintang 12……sebuah kitab lama Keterangan mengenai Kitab Bintang 12 p/s : Tak dapat dipastikan sama ada penulisnya Wan Ismail bin Yusof berasal dari Kampung Pauh, Kuala Berang atau Kg Pauh yang lain…

Tok Khatib We’………………

Terpanggil untuk taruk gambar arwah tokki bila terbaca satu posting kat facebook yang memohon untuk melihat gambarnya oleh salah seorang cucu beliau (yg lahir selepas kematiannya). Kebetulan ada tersimpan gambarnya, lalu aku scan dan tempek sekali la kat blog aku ni….pas ni aku upload la kat facebook aku pulak… Allahyarham Khatib Ismail Ismail bin Umar. Bekas imam Masjid Kg Pauh,… (more…)

ikan sungai………..memori suatu ketika dulu.!

Umpama sungai…..tempat permainan suatu ketika dulu. ikan belida ikan lampam ikan toman Iffah & ikan tilan ikan baung……favourite aku ni, kalau balik kampung mesti cari sekor dua…. ikan bujuk, ikan haruan atau ikan ubi ?…..i’m not sure ikan aji-aji….suka nengok ikan ni… ikan tapah…….gerun dengan ikan ni dulu, boleh membesar sebesar tong dram. ikan sepat Masih ada lagi ke ikan-ikan… (more…)

Syarif Abdul Qahar bin Syarif Muhammad Al-Baghdadi a.k.a Tok Paloh…..ziarah yang dilupakan!!

Sejarah kegemilangan tersembunyi di sini….patutkah ia terus dibiarkan tersembunyi….? Bukit-bukau yang tersimpan suatu kegemilangan… Makam yang tersembunyi di sebalik teduhan pohon rendang….menyimpan satu kegemilangan… Adakah suatu yang tersirat di sebalik bongkahannya…?

Syarif Muhammad Al-Baghdadi a.k.a Tok Batu Belah……niat yang tertunai..!!!

Papan tanda makam……ada sesuatu yang perlu diperbetulkan.. Melintasi bongkahan batu belah yang dikatakan dibelah oleh Syarif Muhammad Al-Baghdadi sebelum sampai ke kompleks makam Kompleks makam bersejarah….. Makam Syarif Muhammad Al-Baghdadi……ada yang mengatakan bukan makam beliau sebenarnya.. Makam yang turut terdapat dalam kompleks makam.. Makam yang terdapat di luar kompleks makam Masjid yang dibina oleh satu kumpulan jemaah berhampiran kompleks makam… (more…)

Kisah keistimewaan Makam Syeikh Abdullah bin Abdul Qahar….

Diceritakan bahawa kawasan pemakaman keluarga Syeikh Abdullah bin Abdul Qahar dulunya dipagar dengan menggunakan sejenis kayu iaitu kayu berlian secara berpangkah-pangkah. Kayu berlian merupakan sejenis kayu yang keras dan bermutu serta susah untuk diperolehi. Namun sekarang kayu yang menjadi pagar makam tersebut telah habis semuanya diambil oleh orang-orang kampung berhampiran dan sekarang dipagar dengan pagar konkrit berwarna putih. Makam Syeikh… (more…)

Protected: Keistimewaan Syeikh Abdullah bin Abdul Qahar…..mungkinkah sekadar mitos?

There is no excerpt because this is a protected post.

Protected: JEJAK LELUHUR THE SERIES……………..Mukadimah.

There is no excerpt because this is a protected post.

Protected: JEJAK LELUHUR THE SERIES……………..Syarif Abdullah bin Syarif Abdul Qahar a.k.a Tok Pauh

There is no excerpt because this is a protected post.

CINTA KENANGAN SILAM……………1.!!!

Sawah padi, tempat permainan zaman kanak-kanak di Dusun Gadong, Pasir Nering/Dusun. Semasa balik raya itu hari, sambil aku nak ziarah satu tempat yang semakin terbiar, sempat aku mengajak emak untuk melihat tempat yang pernah menjadi kawasan sawah padi semasa zaman aku kecik-kecik dulu. Kalau tak silap aku masa tu umur aku dalam lingkungan 5 atau 6 tahun kut. Mak aku… (more…)