sanggupkah anda………………..mencuri di kala seseorang sedang bertarung dengan maut…?

Sanggupkah anda…? mencuri beras yang akan dimakan dan akan menjadi darah daging di waktu seseorang yang diamanahkan menghantarnya sedang nazak atau sedang bertarung dengan maut…? Jawapannya………………. masih ada yang sanggup…inilah realiti rakyat di sebuah negara……………bukannya di Afrika yang memang kebuluran..tetapi di sebuah negara yang diwar-warkan sedang membangun dan bakal mencapai negara maju…….. perhatikan sendiri …………………….. Betapa meriahnya aktiviti mencuri di… (more…)

sanggupkah anda……namun,masih lagi ada yang sanggup melakukannya……

Apa yang nak jadi dengan manusia hari ini…..layakkah dipanggil manusia……fikirkanlah sendiri…… Tergamakkah anda…? Sanggupkah anda…? Sampaikah hati anda…..? ………………untuk melakukan perkara seperti ini……………!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! sumber dari…..myMetro

anugerah sempena Maulidur Rasul………….SATU TANGGUNGJAWAB..!!!

Tepat jam 2.03 pagi, 15 Februari 2011 bersamaan 12 Rabiulawal 1432, lahir seorang puteri yang dipertanggungjawab ataupun diamanahkan kepada seorang makhluk yang bergelar bapa….Dan makhluk itu adalah aku………………….Satu amanah telah diberikan sempena tarikh kelahiran  Rasulullah SAW……Walaupun tarikh jangkaan kelahirannya adalah 12 Februari, tetapi  puteri itu mahukan tarikh yang lebih bermakna iaitu Maulidur Rasul….. Puteri ini telah mempunyai nama tetapi belum… (more…)

perlu ke kita sambut Valentine’s Day….????

14 Februari, Valentine’s Day….???? perlu kah kita menyambutnya….? sedangkan kita beragama Islam dan St Valentine beragama Kristian……. Khutbah Jumaat hari ini turut membicarakan tentang Valentine’s Day dengan tajuknya “Api Cinta” dan menerangkan tentang hukum menyambut dan meraikannya…. Satu artikel dari satu laman web menerangkan tentang Valentine’s Day..tajuknya; “Valentine’s Day atau Hari Memperingati Kekasih……Haramkah?” dimana sumber asalnya dari blog ni.. Oleh… (more…)

artikel dari internet……untuk renungan…!!!

dalam duk menghilangkan boring…just surfing internet, jelajah punya jelajah terjumpa la satu artikel kat www.dinar-mas.com…so kalau nak tau lebih lanjut baca sendiri…tapi panjang bebenor la artikelnya….oleh sebab tu aku tak kopi n paste la…just aku tepek la linknya….tengok, baca, hayati dan fikir-fikirkanlah sendiri… ni dia linknya: Surah Al-Baqarah (ayat 278-281)= merupakan wahyu terakhir yang diturunkan &Misi Gereja Vatican Menghidupkan Sistem… (more…)

email dari Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak…..betul ke ni, atau email spam?

Hari tu aku dapat satu email yang agak mengejutkan…email dari Perdana Menteri Malaysia…betul ke ni..? kat bawah tu aku tempekkan screen shotnya….tapi nampak macam email spam je …tapi yang peliknya tak masuk kat spambox, dan aku tak pernah subscribe kat PM punya web ke, ape ke…tapi yang tak syoknye email ucapan Tahun Baru Cina (sejak bila aku tukar identiti ni…?)…Kalau… (more…)

addddddddduuuuhhhhhhhhhhhhh…..separuh lagi…!!

Bengang pun ada, frust pun ada…. Ada patut ka…aku dah habih cuti separuh gaji…..tapi gaji aku masih lagi diorang kira separuh…………..macam mana la diorang buat kerja…..dah la aku nak pakai duit banyak bulan ni……………..aduhhhhhhhhhhhhhhhhh…..diorang ni buat kerja ke tak ni…?  Time potong laju je…time nak bayar nak kita pulak kena bising…..macam s*allllllllll…………………..wargggggggggghhhhhhhhhhhhhhh…!!!!!!!!!!!!!

kek budget…!!!!birthday aku + anniversary aku & bini aku + birthday bini aku..

kek budget…..sebab combine untuk 3 sekali ; birthday aku, ulangtahun kawin aku & bini aku dn juga birthday bini aku. tarikhnya : aku ; 15 Janunari, kawin 18 Januari dan bini aku 27 Januari…nasib baik anak aku tak lahir bulan Januari jugak, kalau tak lagi budget…………..kek tu pun dapat diskaun lagi 50% beli kat King Confectionary pasal dapat kupon diskaun… (more…)

lauk orang dulu-dulu…………….pelara..!!!!!!!!!tau ke..?

Lauk ni aku buat sendiri tau..bermula dengan sembang dengan bini aku pasal lauk-pauk orang dulu kala..terkeluar la pasal lauk pelara ni..Oleh sebab aku & bini aku tak pernah buat, dua tiga hari lepas tu aku telefon mak aku kat kampung tanya dia macam mana nak buat pelara. Dia pun bagi tahu la macam mana nak buat pelara ni…Lama tu tunggu… (more…)

sanggupkah….anda? Mencuri di khalayak ramai, secara beramai-ramai..?

Sanggupkah anda..?  mencuri di khalayak ramai….secara beramai-ramai pulak tu..Patutkah ia dinamakan rezeki..? Sampai sanggup membahayakan diri sendiri…..Namun ramai yang sanggup..Bukan untuk menolong tuanpunya yang kemalangan..!!! Perhatikan gelagat mereka ini…..tergamakkah anda….MEMALUKANNN…..!!!!!!!!!! Bandingkan sikap ini dengan sikap orang asli di Gua Musang ini….Abus Nawi sumber dari Kosmo..