Protected: JEJAK LELUHUR THE SERIES……………..Syarif Abdullah bin Syarif Abdul Qahar a.k.a Tok Pauh

There is no excerpt because this is a protected post.

CINTA KENANGAN SILAM……………1.!!!

Sawah padi, tempat permainan zaman kanak-kanak di Dusun Gadong, Pasir Nering/Dusun. Semasa balik raya itu hari, sambil aku nak ziarah satu tempat yang semakin terbiar, sempat aku mengajak emak untuk melihat tempat yang pernah menjadi kawasan sawah padi semasa zaman aku kecik-kecik dulu. Kalau tak silap aku masa tu umur aku dalam lingkungan 5 atau 6 tahun kut. Mak aku… (more…)

CINTA KENANGAN SILAM the series………….????

ENTRI DALAM PEMBIKINAN……………….. 1.Sawah padi, tempat permainan zaman kanak-kanak di Dusun Gadong, Pasir Nering/Dusun. 2.Burung yang famous di zaman kanak-kanak. 3.Kuih-muih tradisional yang susah ditemui sekarang lebih-lebih lagi di Kuala Lumpur.

hari terakhir di…………………

BULAN RAMADHAN…!!!!!!!!!! Berbaloikah dengan amalan di bulan mulia ini……..? Hari ini merupakan hari terakhir di bulan Ramadhan untuk tahun ini………. Mungkinkah dapat bertemu kembali di masa hadapan….. Diharapkan semoga dapt bertemu kembali di tahun hadapan………. FIKIR-FIKIRKANLAH…………

Berbuka puasa di……

WILD RICE RESTAURANT, 9th FLOOR, BOULEVARD HOTEL, MIDVALLEY, KL…………..!!!!! Hari tu berbuka puasa tak berapa puas hati…masa beli juadah kat Pasar Ramadhan….jadi semalam berbuka agak mewah la di sebuah hotel..(dapat baucer free.kalau tak payah aku nak gi makan kat sini RM100++ tu satu kepala.)..So, dapat la aku cover balik ketidakpuashatian aku terhadap juadah yang dibeli di pasar Ramadhan hari tu…Dapat… (more…)

Yang lama atau yang baru….

Nothing to share…cuma nak comparekan antara sesuatu yang baru dengan yang lama…apa yang lama…apa yang baru…? Cuma juadah/lauk lama dengan juadah yang baru dan moden… Sejenis lauk orang dulu-dulu……kat Terengganu dinamakan dia PELARA..(gambar sebelum & selepas dimasak)..ada dah entri pasal pelara ni….ada kat sini : lauk orang dulu-dulu… Dan ni pulak sejenis buah yang boleh dijadikan juadah berbuka…ramai orang la… (more…)

Membeli juadah di pasar Ramadhan…suatu catatan.

Hari orang tak nak masak, so aku just pergi beli je di satu Pasar Ramadhan yang tak berapa jauh dari rumah….Kesimpulan yang dapat aku adalah seperti di bawah…. 1.Nasi dagang lauk ikan tongkol/ikan aye – kuoh cair lole kata org Kelantan, tak memuaskan sungguh. 2.Nasi kerabu lauk gulai daging – nasi kerabu biase je, gulai daging tu kira ok la,… (more…)

BERSIH 2.0….kenapa tidak diwajarkan..?

Semalam, hari dan mungkin sampai esok, mungkin sampai minggu depan cerita tentang BERSIH 2.0 akan diperkatakan lagi. Mungkin sehingga timbul isu baru la cerita tentang BERSIH 2.0 kan sepi. Tapi di sini tak nak la saya ulas & tulis komen ke berkenaan BERSIH ni pasal dah banyak sangat yg tertulis di internet. Cuma saya nak buat sikit cadangan la berkenaan… (more…)

Ziarah lagi makam tua di Kuala Lumpur

Tengah hari tadi, waktu rehat aku mengambil kesempatan menziarahi makam tua, Harun Ar-Rasyid di Sentul. Aku tepekkan gambarnya kat bawah ni.. Masa ziarah tu aku ada sembang dengan sorang brader kat situ, mungkin penjaga makam atau keluarganya kut. Dia banyak meluahkan tentang ketidakpuashatian beliau mengenai beberapa agensi kerajaan. Nanti aku sambung lagi…..kat sini jugak…

kuat betul promosi 1 Malaysia….sampai kat seluar kecik pun ada…!!

Betul-betul punye kempen 1 Malaysia ni….sampai buat seluar kecik 1 Malaysia la pulak… Sanggupkah anda memakainya….?? Sendiri fikir la…