nasib bahasa ibunda….MELAYU…Sanggupkah anda membiarkannya pupus & hanya digunakan oleh makhluk halus..?

Itu hari, entah macam mana rasa nak beli paper Sinar Harian (rasanya tak sampai 5 kali beli paper ni)…sekali terjumpa la satu artikel yang agak menarik yang kat atas tu…. Mungkinkah suatu hari nanti betul sepertimana yang ditulis…bahasa Melayu akan pupus dan hanya akan digunakan oleh para bomoh dan juga hanya difahami oleh makhlus halus….Sedih rasanya jika suatu bahasa yang… (more…)

Kenapa Orang Melayu Makan Dengan Tangan ?

Terjumpa satu artikel yang menarik di satu portal berita, Selatan Online, tajuknya “Kenapa Orang Melayu Makan Dengan Tangan?”. So, aku copy & paste la kat bawah ni….. Setiap bangsa di dunia ini punya budaya tersendiri. Oleh sebab makan itu satu perkara yang wajib dalam hidup, cara makan juga merupakan satu budaya. Masing-masing bangsa ada budaya mereka tersendiri bagaimana mereka makan.… (more…)

Respon terhadap berita “Pelanggan Tergamam Hidangan Patin RM 13,000.00

Dalam duk saja-saja surf internet terjumpa satu artikel kat satu website yang membuat satu respon berkaitan berita mengenai hidangan ikan patin sampai RM 13,000.00 kat Temerloh…Lihat entri yang bertajuk “Sanggupkah anda ……….. membayar RM 13,000.00 sekadar untuk menikmati hidangan ikan patin?”. Artikel respon ni saya terjumpa di laman sesawang SelatanOnline.net dengan tajuknya..”Peniaga Masakan Ikan Patin Dakwa Difitnah Kenakan Bayaran RM13,000″.… (more…)

sanggupkah anda……………..membayar RM 13,000.00 sekadar untuk menikmati hidangan ikan patin..?

Kerana hidangan ikan patin sungai, terpaksa la membayar RM 13,000.00 di sebuah restoran di Temerloh. Kalau anda, sanggupkah anda…? tetapi situasi ini dah terpaksa, bayar la jugak… Petikan dari sebuah akhbar online, Malaysiakini.com………. Sekumpulan 50 pelanggan yang makan hidangan masakan kampung termasuk ikan patin di sebuah restoran di Temerloh, terkejut apabila mereka dikenakan bayaran RM13,000. Artikel selanjutnya tengok kat sini……Pelanggan… (more…)

santai di Sungai Besar & Sabak Bernam, Selangor

Hari tu, sambil memeriahkan majlis konvokesyen adik di Politeknik Sabak Bernam (Diploma Kejuruteraan Elektrik),aku & anak isteri turut mengambil kesempatan untuk bersantai & berjalan-jalan di Sungai Besar dan Sabak Bernam. Walaupun aku pernah sampai di sana tetapi disebabkan tempat tidurnya ditaja oleh seorang lagi adik aku, aku pergi jugak walaupun sebnarnya kat sana bukanlah menarik sangat untuk dikunjungi (mesti marah… (more…)

kegemilangan & kemasyhuran yang ditenggelam dan semakin dilupakan…!!

Semasa balik kampung untuk mengadakan kenduri aqiqah dan cukur jambul puteri bongsu aku tempoh hari (15-20 Mac 2011), aku mengambil kesempatan untuk menziarahi satu makam seorang tokoh yang dipercayai seorang wali atau pendakwah Islam dan juga seorang pemerintah sebuah kerajaan ataupun empayar Islam yang terkenal yang di kenali sebagai Kerajaan Temir dan juga digelar Dinasti Al-Kamil. Aku mencari makam tua… (more…)

balik kampung & aqiqah Nur Iffah Amirah…!!!!

15 Mac 2011 hingga 20 Mac 2011, balik ke kampung di Kuala Berang, Terengganu untuk menjayakan program aqiqah untuk puteri bongsu, NUR IFFAH AMIRAH @ mek yah………..Sebagai menjalankan sunnah Nabi, seekor biri-biri telah dikorbankan…(lama sungguh dok makang daging biri ning, sepuluh tahun lebih doh….sejok duduk kl)… Sebagai mengenang jasa biri berkenaan, aku tepekkanlah gambornya sebagai kenangan kat sini…. Gambor agak… (more…)

Insurans kenderaan………..patutkah kenderaan lebih berusia (melebihi 10 tahun) membayar kadar premium insurans yang lebih tinggi berbanding kenderaan baru….?

Patutkah insurans kereta ini lebih tinggi dari kereta baru…??? p/s: maaf kepada tuanpunya kereta…!! Di sebalik berita mengenai gempa bumi dan tsunami yang melanda negara matahari terbit, apa kata kita renungkan dan fikirkan sedikit tentang isu berkenaan kadar premium insuran kenderaan berusia melebihi 10 tahun di negara kita. Perkara telah dibangkitkan di Parlimen kerana boleh membebankan bagi pemilik kenderaan yang… (more…)

Japan earthquake and tsunami…………..!!!!!!!!!!!!

All about Japan Earthquake & Tsunami….video taken from youtube..japan tsunami…!!!! and this video..Japan tsunami.2..!!! Another news and videos from The Telegraph….Japan Earthquake & Tsunami. Another pics ………………….. Difahamkan Gempa Bumi berlaku pada tahap 8.9 pada skala Ritcher dan berpusat di kedudukan 130 km dari Sendai menyebabkan berlaku tsunami dengan gelombang setinggi 10 meter (bangunan berapa tingkat tu….3 tingkat?).Sumber daripada Utusan… (more…)

sanggupkah anda.?…..menghisap rokok jika…

jika mengetahui penapis rokok atau filter rokok itu dibuat daripada darah babi….? Teeeeetapi…..aku yakin pasti ramai yang akan mempertikaikannya…….. Untuk info lanjut sila lihat artikel yang aku petik dari laman web Tranung Kite Online dibawah… “Bukan hanya merokok itu membawa maut tetapi penyelidik mengakui tisu darah babi digunakan untuk membuat filter (penyendat) rokok. Pada pengakuan yang memungkinkan mengakibatkan rasa bingung… (more…)